ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ»

Το εργαστήριο έχει ως σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών στην περιγραφή, χρήση, λειτουργία σύγχρονων ηλεκτρονικών διατάξεων που χρησιμοποιούνται στην φασματοσκοπία και γενικώτερα σε σύγχρονα θέματα από το πεδίο των αναλυτικών οργάνων όπως:

  1. Ποτενσιομετρία – Μετρήσεις Ph – Αγωγιμότητας

  2. Χρωματογραφία

  3. LaserΑρχές λειτουργίας και εφαρμογές

  4. Φασματοσκοπία (οργανολογία – τεχνικές)

  5. Φασματοσκοπία Raman

  6. Αισθητήρες (πίεσης, θερμοκρασίας, χημικών στοιχείων)

  7. Οπτικές ίνες – Αισθητήρες οπτικών ινών

  8. Υπέρηχοι

  9. Φασματογράφοι μάζας

  10. Πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός (NMR)

Η δομή του μαθήματος έχει ως εξής:



Κατά την διάρκεια του εξαμήνου και χρονικά κατά την κρίση του διδάσκοντα γίνεται παρουσίαση του ερευνητικού εργαστηρίου του τμήματος “Εργαστήριο Διηλεκτρικής Φασματοσκοπίας – Ηλεκτρικές/Ηλεκτρονικές Μετρήσεις”, σε όλες τις εργαστηριακές ομάδες φοιτητών κατά σειρά. Το εργαστήριο διαθέτει ερευνητικές συσκευές και ερευνητικό εργαστηριακό εξοπλισμό ανά περιοχή έρευνας όπως:

Dielectric Relaxation Spectroscopy




Differential thermal / thermogravimetry analysis (DTA/TGA)




DC Electrical conductivity measurements


Στα πλαίσια εξοικείωσης των φοιτητών με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, γίνεται παρουσίαση λειτουργίας των συσκευών και λήψη πραγματικών μετρήσεων. Οι φοιτητές συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή με αυστηρή εποπτεία από τον εκάστοτε διδάσκοντα. Στη διαδικασία παρουσίασης των συσκευών-λήψης μετρήσεων συμμετέχει και μέλος του ερευνητικού προσωπικού του εργαστηρίου.





Υπάρχει μία ποικιλία πηγών από όπου οι σπουδαστές μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τις εργασίες τους. Ενδεικτικά παρατίθεται η παρακάτω βιβλιογραφία η οποία περιέχει αρκετό υλικό για τα περισσότερα θέματα.

  1. Αρχές Ενόργανης Ανάλυσης”

A.Skoog, F.Holler, T.Nieman, απόδοση στα ελληνικά Μ. Ι. Καραγιάννης, Κ. Η. Ευσταθίου, Ν. Χανιωτάκης, Εκδόσεις Κωσταράκης, 2005.

  1. Φασματομετρικές Μέθοδοι”

Μ.Ο.Πετροπούλου, Εκδόσεις Συμμετρία 2006.

  1. Ενόργανη Ανάλυση”

Θ.Π.Χατζηιωάννου, Μ.Α.Κούπαρης, Εκδόσεις Μαυρομάτη 1990.

  1. Αναλυτικά όργανα– συμπληρωματικές σημειώσεις”,

Α.Καναπίτσας, ΤΕΙ Λαμίας, 2008.

Επίσης σημαντικά βοηθήματα για τις εργασίες τους μπορούν να βρουν οι σπουδαστές στο e-class του Τ.Ε.Ι. Λαμίας (http://eclass.teilam.gr) στο μάθημα «Ηλεκτρονικές Διατάξεις Φασματοσκοπίας- Εργαστήριο» καθώς και στις ιστοσελίδες του μαθήματος στο site του τμήματος www.eln.teilam.gr.

Τέλος, οι σπουδαστές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν πηγές από το Internet, υπό την προϋπόθεση να τις συζητούν με τον διδάσκοντα ώστε να αξιολογούνται και να ενσωματώνονται σωστά στις εργασίες.

Η διδασκαλία του εργαστηρίου γίνεται Παρασκευή στο Εργαστήριο 3 του κτιρίου της ΣΤΕΦ και ώρες 8-10, 10-12, 12-14 και 14-16.

Για περισσότερες πληροφορίες οι σπουδαστές μπορούν να απευθύνονται στον Διδάσκοντα (e-mail: gtsigaridas@teilam.gr)



ΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜAΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγή στο αντικείμενο μελέτης της εργασίες, αναφορά στις βασικές του εφαρμογές και μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξή του

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ Περιγραφή των βασικών νόμων της Φυσικής – Χημείας που διέπουν τη λειτουργία των συσκευών που θα περιγραφούν στη συνέχεια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Παρουσίαση και ανάλυση της λειτουργίας των συσκευών που έχουν αναπτυχτεί για την συγκεκριμένη εφαρμογή (σχεδιαγράμματα – επεξήγηση – αρχή λειτουργίας) Σύγκριση των χρησιμοποιούμενων διατάξεων (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα και πεδίο εφαρμογής της κάθε μίας) Αναφορά και σε χρηματο-οικονομικούς παράγοντες (κόστος αγοράς, συντήρησης, ευκολία εγκατάστασης και λειτουργίας, κλπ.)

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Περιγραφή των πρακτικών εφαρμογών των συσκευών που περιγράφηκαν και αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Αναφορά στις προοπτικές για μελλοντική εξέλιξη είτε όσον αφορά τις συσκευές είτε τις εφαρμογές

ΠΗΓΕΣ Αναφορά στις πηγές απ’ όπου αντλήθηκαν πληροφορίες για την εργασία (βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, Internet, κλπ.)



Χρήσιμο Link με οδηγίες για την Συγγραφή των Εργασιών